Langsung ke konten utama

Ternyata Pulau Solomon Jauh Dari Mediterania

PETA WARNA BIRU LETAK LAUT MEDITERANIA WARNA MERAH PULAU SOLOMON


Kepulauan Solomon

Kepulauan Solomon, (Ing: Solomon Islands) merupakan sebuah negara di Melanesia yang terletak di timur Papua New Guinea dan terdiri daripada lebih 990 buah pulau dengan jumlah keluasan tanah sebesar 28,400 kilometer persegi. Ibu negaranya, Honiara, terletak di pulau Guadalcanal.

Kepulauan Solomon telah didiami oleh orang Melanesia sejak sekitar 30,000 tahun dahulu dan menjadi sebuah negeri naungan United Kingdom sejak 1890-an. Beberapa pertempuran sengit Perang Dunia II telah berlaku di sini. Kepulauan Solomon diberi hak untuk pemerintahan sendiri pada tahun 1976 dan kemerdekaan dua tahun kemudian. Negara ini masih menjadi anggota Kerajaan Komanwel.

Sejak keganasan etnik yang berlaku pada 1997, negara Solomon mengalami masalah salah laku kerajaan serta jenayah dan ini telah melemahkan kestabilan masyarakat di sana. Pada Jun 2003, satu pasukan berbagai negara yang diketuai oleh Australia yang dipanggil "Misi Bantuan Wilayah ke Kepulauan Solomon" (RAMSI) tiba di negara tersebut untuk mengembalikan keamanan dan melucutkan senjata tentera awam etnik.

Sejarah

Kepulauan Solomon didiami oleh orang Melanesia selama lebih 30,000 tahun. Peneroka-peneroka Polinesia mula tiba pada 4000 SM. Peneroka Eropah pertama yang menemui kepulauan Solomon ialah Pedro Sarmiento de Gamboa pada tahun 1568. Mubaligh-mubaligh Kristian mula melawati kepulauan ini sejak pertengahan 1800-an. Pada mulanya, kerja dakwah mereka mencapai hanya sedikit kemajuan disebabkan pengambilan buruh-buruh dengan kejam untuk ladang-ladang tebu di Queensland dan Fiji — mengakibatkan siri tindakan balas dan pembunuhan beramai-ramai. Keburukan dari perdagangan tenaga buruh ini mendorong United Kingdom untuk mengisytiharkan pulau-pulau Solomon di sebelah selatan sebagai sebuah negeri naungannya pada 1893. Dari 1898 ke 1899, pulau-pulau Solomon yang lebih terpencil dibawa ke dalam perlindungan mereka. Pada 1900, baki kepulauan Solomon yang berada di bawah kuasa Jerman diserahkan kepada pihak British. Sebagai negeri naungan, banyak mubaligh Kristian telah menetap di sana dan berjaya meyakinkan penduduk untuk memeluk agama Kristian.

Pada awal kurun ke-20, beberapa firma British dan Australia memulakan industri penanaman pokok kelapa secara besar-besaran. Namun, pertumbuhan ekonomi adalah perlahan dan penduduk tempatan mendapat faedah yang sedikit. Dengan meletusnya Perang Dunia II, ramai para penanam dan peniaga telah dipindahkan ke Australia dan segala kerja penanaman dihentikan. Beberapa pertempuran paling sengit Perang Dunia II telah berlaku di Solomon.Operasi paling penting bagi memerangi Pasukan Bersenjata Empayar Jepun Paling penting bagi operasi-operasi Kuasa-kuasa Bersekutu bertentangan dengan Empayar Jepun Kuasa-dilancarkan dari Solomon pada 14 Ogos, 1942. Bedilan tentera laut dan pendaratan amfibia telah dilakukan di Florida Islands di Tulagi dan Red Beach di Guadalcanal. Pertempuran Guadalcanal menjadi salah satu pertempuran paling penting di kawasan Pasifik.

Berikutan tamatnya Perang Dunia II, kerajaan kolonial British dipulangkan. Ibu negara kepulauan itu dipindahkan dari Tulagi ke Honiara untuk mengambil kesempatan daripada infrastruktur yang ditinggalkan oleh tentera Amerika Syarikat tentera. Sebuah pergerakan penduduk asal yang dikenali sebagai "Marching Rule" mencabar pihak kerajaan. Terdapat beberapa insiden sehingga beberapa pemimpin mereka dipenjarakan pada lewat 1948. Pada tahun 1950an, beberapa kumpulan penentang peribumi yang lain muncul dan lesap tanpa menjadi lebih kuat. Pada 1960, sebuah majlis penasihat yang dianggotai penduduk Solomon telah digantikan dengan sebuah majlis perundangan; dan sebuah majlis mesyuarat kerajaan telah dicipta sebagai badan yang bertanggungjawab membuat polisi baru untuk protektorat tersebut. Pada 1974, sebuah perlembagaan baru telah diterima yang menubuhkan sebuah kerajaan demokrasi berparlimen dan sistem kerajaan bermenteri. Di pertengahan 1975, nama rasmi "Protektorat British Kepulauan Solomon" digantikan dengan nama "Kepulauan Solomon". Pada 2 Januari 1976, Solomon diberi hak untuk memerintah dengan sendiri, dan diikuti dengan kemerdekaan pada 7 Julai 1978. Sebuah kerajaan lepas merdeka telah ditubuhkan pada Ogos 1980.

Setelah Bartholomew Ulufa'alu dipilih sebagai perdana menteri pada 1997, keadaan politik dalam Solomon mula merosot. Pentadbiran negara semakin goncang kerana prestasi polis dan agensi-agensi kerajaan lain semakin merosost akibat persaingan etnik yang berlaku pada masa itu. Ibu negera Honiara di Guadalcanal semakin dihuni oleh pendatang-pendatang dari pulau Malaita. Pada Jun 2002, sebuah pemberontakan mendaki oleh militan daripada pulau Malaita mengakibatkan penahanan ringkas perdana menteri Ulufa'alu dan perletakan jawatannya secara mendesak. Manasseh Sogavare, ketua Parti Progresif Rakyat dipilih sebagai Perdana Menteri oleh satu gabungan parti-parti politik yang longgar. Militan Guadalcanal membalas balik dan berhasrat untuk menghalau pendatang-pendatang Malaitan daripada Guadalcanal. Ini mengakibatkan penutupan sebuah estet sawit yang besar dan juga lombong emas yang merupakan barang-barang ekspot penting negara itu. Pilihanraya pada Disember 2001 telah melihat perlantikan sebuah perdana menteri baru, Sir Allan Kemakeza yang telah mendapat sokongan dari pelbagai parti politik.

Kemakeza cuba menyelesaikan masalah kemerosotoan undang-undang di negara itu, tetapi keadaan huru-hara, pengugutan meluas dan sebuah pasukan polis yang tidak berkesan mengakibatkan kerajaan Solomon untuk meminta bantuan dari luar negara. Usulan ini mendapat sokongan sebulat suara dari parlimen. Pada Julai 2003, pasukan polis dan tentera dari Australia dan negara-negara Pasifik tiba di Solomon di bawah naungan misi yang dipimpin oleh Australia yang dikenali sebagai RAMSI atau Regional Assistance Mission to Solomon Islands. Sebulan kemudian, sebuah kontinjen sebesar 2200 anggota polis dan askar tiba di bawah Operasi Helpem Fren. Kontinjen ini diketuai oleh Australia dan New Zealand Satu agak besar keselamatan antarabangsa kontinjen 2,200 pasukan polis dan pasukan-pasukan, dipimpin oleh Australia dan New Zealand, dan diwakili oleh sekitar 20 buah negara lain dari Pasifik. Beberapa pengulas hal ehwal semasa telah menganggap negara kepulauan Solomon ini sebagai sebuah bermula ketibaan bulan depan dibawah Operasi Helpem Fren. Selepas waktu ini beberapa pengulas telah dianggap negara satu negara yang gagal, iaitu sebuah negara lemah di mana kerajaan tidak mempunyai kuasa memerintah di wilayahnya. [1]

Pada April 2006, terdapat beberapa tuduhan yang mengatakan bahawa perdana menteri yang baru, Snyder Rini, telah menggunakan wang rasuah daripada usahawan-usahawan Cina untuk membeli undi dari ahli Parlimen. Perkara ini telah mencetuskan rusuhan besar di bandar Honiara. Kemarahan mendalam penduduk tempatan terhadap kaum minoriti Cina telah mengakibatkan kemusnahan besar ke atas tempat tinggal dan harta mereka di Chinatown. Negara China telah menghantar sebuah pesawat untuk memindahkan beratus-ratus pelarian Cina daripada rusuhan tersebut dan lebih ramai askar Australia dan New Zealand dikerahkan untuk meredakan ketegangan di sana. Perdana Menteri Snyder meletak jawatan akibat undi tidak yakin yang dijalankan di Parlimen. Parlimen kemudiannya melantik Manasseh Sogavare kembali sebagai Perdana Menteri.

Politik

Kepulauan Solomon adalah sebuah negara raja berperlembagaan dan mempunyai sistem parlimen. Ratu atau raja United Kingdom adalah ketua negara, dan beliau diwakili oleh seorang Gabenor-Jeneral yang dipilih oleh Parlimen untuk penggal 5 tahun. Parlimen mempunyai satu dewan yang dianggotai 50 orang ahli, dipilih untuk 4 tahun setiap penggal. Bagaimanapun, Parlimen boleh dibubarkan oleh undi majoriti sebelum tamat penggalnya. Hak mengundi adalah universal untuk warganegara yang berumur 18 tahun ke atas. Ketua kerajaan adalah Perdana Menteri; Perdana Menteri dilantik oleh Parlimen dan beliau memilih ahli-ahli kabinet yang lain. Setiap kementerian diketuai oleh seorang ahli kabinet, yang dibantu oleh seorang setiausaha tetap yang mengarahkan kakitangan kementerian.

Kerajaan-kerajaan Kepulauan Solomon diketuai oleh parti-parti politik yang lemah dan gabungan tidak stabil dalam Parlimen. Mereka sentiasa berdepan dengan undi tidak yakin, dan akibatnya kepimpinan kerajaan sering berubah. Perubahan di kabinet adalah lazim.

Pemilikan tanah dikhusukan untuk penduduk-penduduk Solomon sahaja. Undang-undang menyatakan bahawa golongan ekspatriat yang menetap, seperti golongan Cina dan Kiribati, boleh mendapatkan kewarganegaraan melalui naturalisasi. Pada umumnya, tanah masih dipegang oleh sebuah keluarga atau kampung dan boleh diserahkan oleh seorang ibu atau bapa menurut adat tempatan. Penduduk-penduduk tempatan keberatan untuk menyediakan tanah untuk aktiviti-aktiviti ekonomi yang tidak tradisional dan ini kerap meghasilkan berbagai pertikaian di mengenai pemilikan tanah.

Tiada angkatan bersenjata Solomon yang ditugaskan di Solomon walaupun sebuah pasukan polis seramai 500 orang dikerahkan untuk menjada kawasan persempadan. Pasukan polis juga mempunyai perana lain sebagai pasukan bomba, bantuan bencana, dan pengawas maritim. Angkatan polis diketuai oleh seorang pesuruhjaya yang dilantik oleh Gabenor-Jeneral dan bertanggungjawab kepada Perdana Menteri. Pesuruhjaya yang terkini adalah seorang Australia yang dibiayai oleh bantuan.

Wilayah

Negara ini terbahagi kepada sepuluh kawasan pentadbiran, di mana sembilan ditadbir oleh perhimpunan-perhimpunan provinsi yang dilantik, dan yang ke-10 adalah Honiara, yang ditadbir oleh Majlis Bandaran Honiara.

Hubungan luar negara

Kepualaun Solomon adalah salah satu anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Komanwel, Suruhanjaya Pasifik Selatan, Forum Selatan Pasifik, Tabung Kewangan Antarabangsa, dan Komuniti Ekonomi Eropah/Afrika, Caribbean, Kumpulan Pasifik (EEC/ACP)/(Lome Convention).

Pentas politik di Kepulauan Solomon dipengaruhi oleh kepentingan diplomatik yang dianggap oleh China (PRC) dan Taiwan (ROC). Kepulauan Solomon telah mengiktiraf Taiwan sebahgai kerajaan tunggal yang sah untuk seluruh China, memberi Taiwan undi yang penting dalam PBB. China dan Taiwan cuba mempengaruhi sokongan Solomon kepada mereka dengan menawarkan bantuan wang, pembiayaan politik, dan pelaburan yang besar dan perkara ini semakin memanipulasi arena politik di Kepulauan Solomon.

Hubungan tegang dengan Papua New Guinea yang disebabkan oleh kemasukkan orang pelarian daripada Bougainville dan keadaan kucar-kacir yang berlaku akibat anasir yang mengejar pelari-pelari tersebut, kini sudah menjadi baik. Sebuah persetujuan keamanan tahun 1998 telah menghapuskan ancaman bersenjata, dan kini dua buah negara menyusun kembali operasi di sempadan mengikut sebuah perjanjian pada 2004.

Geografi

Kepulauan Solomon adalah sebuah negara berpulau yang terletak di sebelah kiri negara Papua New Guinea dan terdiri daripada banyak pulau-pulau seperti Choiseul, Shortland Islands; New Georgia Islands; Santa Isabel; Russell Islands; Nggela (Florida Islands); Malaita; Guadalcanal; Sikaiana; Maramasike; Ulawa; Uki; Makira (San Cristobal); Santa Ana; Rennell dan Bellona; Santa Cruz Islands dan tiga pulau-pulau kecil yang jauh dan tersisih: Tikopia, Anuta, dan Fatutaka. Jarak antara pulau-pulau paling barat dan paling timur adalah sekitar 1500 km. Santa Cruz Islands yang berada di utara Vanuatu adalah yang paling terpencil, (dari mana Tikopia merupakan sebahagian) dan berada sekitar 200 km dari pulau-pulau yang lain. Bougainville secara geografi adalah sebahagian daripada Kepulauan Solomon tetapi secara politik, berada di bawah Papua New Guinea.

Iklim kepulauan ini sangat lembap seluruh tahun disebabkan berada di khatulistiwa dengan purata suhu 27° C (80° F). Jun hingga Ogos merupakan waktu yang lebih dingin. Penukaran musim tidak begitu terserlah dan angin dari barat laut sering membawa hujan yang lebat dan kadangkala angin ribut dan puting beliung. Ukuran hujan dalam setahun adalah setinggi 305 sentimeter (120 di.).

Nusantara Kepulauan Solomon adalah sebahagian daripada dua kawasan eko teresterial yang berbeza. Kebanyakan pulau-pulau di Kepulauan Solomon berada di kawasan hutan hujan dan sedang mengalami ancaman dari kegiatan pembalakan termasuk pulau-pulau Bougainville dan Buka. Pulau-pulau Santa Cruz dan nusantara Vanuatu adalah sebahagian dari kawasan eko hutan hujan

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Kepulauan_Solomon

Komentar

Postingan populer dari blog ini

REJECTION OF COMMUNITY OF NUSANTARA’S WARTEG (small restaurant) TO THE NATIONAL CAPITAL WILL MOVE FROM JAKARTA

REJECTION OF COMMUNITY OF NUSANTARA’S
WARTEG (small restaurant)  TO THE NATIONAL CAPITAL WILL MOVE FROM JAKARTA In connection with President Joko Widodo's state address, Friday, August 16, 2019 at the Parliament Complex, Senayan, Jakarta with a plan to move the capital to a new place, we hereby, from the Warteg Community (Warung Tegal) Nusantara, abbreviated as KOWANTARA, express our opinions: Reject the plan to move the capital to a new place with the reason: Moving the capital requires a large budget, while the country's economic situation is not yet stable with conditions: 1. The purchasing power of Indonesian people is increasingly falling 2. Rising prices of basic commodities or groceries 3. In come small businesses are declining, especially small food stalls such as warteg (Tegal stalls) and others with the lack of buyers because the people's purchasing power is increasingly difficult 4. Difficult employment opportunities as a result of many companies closing and resulting …

The Great Mosques at Jakarta Indonesia On Google Maps (first series)

The Great Mosques at Jakarta Indonesia


The locations of major mosque points in Jakarta on google maps 1.  Al-Azhar Mosque Al-Azhar Great Mosque is a mosque located in the Al-Azhar school complex, Kebayoran Baru, South Jakarta. The mosque was inaugurated by the DKI Jakarta Regional Government as one of the 18 sites on the history of the development of the city of Jakarta.
Address : Jl. Sisingamangaraja, Selong, Kec. Kby. Baru, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12110


Masjid Al Azhar

2. Istiqlal Mosque Istiqlal Mosque is the national mosque of the Republic of Indonesia which is located in the former Wilhelmina Park, in the Northeast Medan Merdeka Square which in the middle stands the National Monument, in the center of the capital Jakarta. Across the East this mosque stands the Jakarta Cathedral Church.
Address :
Jl. Taman Wijaya Kusuma, Ps. Baru, Kec. Sawah Besar, Kota Jakarta Pusat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 10710

Terungkap Ternyata Burung Perkutut Sangat Dimistikkan

Perkutut Katuranggan

Saat ini yang dimaksud dengan perkutut katuranggan adalah jenis-jenis perkutut yang secara fisik berbeda dengan perkutut biasa dan juga perbedaan sifat dan saat burung tersebut berbunyi. Dipercaya bahwa perkutut katuranggan memiliki sifat-sifat gaib yang bisa membawa kebaikan untuk pemeliharanya. Namun ada juga perkutut yang memiliki sifat yang justru tidak baik untuk dipelihara. Istilah perkutut katuranggan konon berasal dari kata Katurangga yang akar katanya berasal dari bahasa Jawa dari kata KATUR (menyampaikan) dan ANGGA (badan). Jadi KATURANGGA adalah pengetahuan yang dalam mengartikan entuk bentuk badan burung perkutut. Bagi penggemar burung perkutut jaman dahulu, katuranggan sangat memegang peranan utama (selain bunyi suaranya) dalam memilih burung perkutut bakalan untuk dijadikan burung kesayangannya.
Menurut kepercayaan orang dahulu  (sejak beratus ratus tahun yang silam) terutama pada tradisi masyarakat Jawa, Perkutut Katuranggan sering disebut burung al…